Vásárlás, közben nyelviskola keresés Budapesten

Gondolom nem én vagyok egyedül azzal a dologgal, hogy ballagás előtt mennyi mindent kell elintézni. Középiskolából ballagott a lányom, annyi mindent kellett elintézni, vásárolni, azt hittem, soha nem végzek. Aki még csak most van ez a feladat előtt, sok sikert, és kitartást neki.

A családunk

Két lányunk, és egy fiúnk van. Lilla 8 éves, Laci 13, Anna 17. Hát ne mondom, hogy zökkenőmentes a gyereknevelés, de azt hiszem mindenhol így van ez. A kamasz kor minket is elért természetesen, mér két gyereknél is. Anna talán már kezd kicsit csillapodni, úgymond kezelhetőbbé vált, azt gondolom. Persze ehhez nekünk is sok mindent át kellett értékelnünk. Kicsit engedni kellett a gyeplőn, és hagyni, hogy kibontakozzon a saját személyisége, és megpróbálni nem bele szólni dolgokba.

Az utolsó év elég nehéz volt az iskolában. Rengeteg dolgot kellett elintézni, közben a szalagavató, ballagás, ebéd…minden. Szerencsére már elég nagy a lányunk, hogy el tudja dönteni, hogy mit szeretne, és egységes ruhában ballagtak, így legalább azzal nem kellett foglalkoznunk. Természetesen az ő iskolájukban hagyomány a végzősök tánca, így a táncórákra külön kellett fizetnünk, és a ruha kölcsönzésért is. Persze nem bánom, olyan gyönyörűek voltak.

Na de nem csak Anna ruhájáról kellett gondoskodnunk, hanem a többiekéről is, a család többi tagjáról. Persze ilyenkor derül ki tavasszal, hogy ki melyik ruhát nőtte ki, mire van szüksége, és akkor a cipővásárlásról még nem is beszélek. Na, csak a cipő, egy napot vesz igénybe. Mire mind a három gyereknek megtaláljuk azt, amelyik tetszik, és jó is neki, hát nem egyszerű. De gondolom, ezt nem kell egy gyerekes szülőnek sem elmagyaráznom, hogy milyen.

Az iskola választás

Annát, mivel jó eszű gyerek volt, olyan iskolába írattuk már általánosban, men-41875_640ahol végig tudja járni a gimnáziumot is, ha szeretné. Ez remekül bevált nála, jó döntésnek bizonyult. Ha már jó esze is van, ki is szeretné használni, és tolmács szeretne lenni. Ami persze egy jó döntés, hiszen tolmácsra mindig szükség van. A főiskolához még egy nyelviskolát is kellett keresni Budapesten, hiszen le szeretné tenni a középfokú nyelvvizsgát, mert az plusz pontnak számítana a felvételinél.

 

Gondolom mondanom sem kell, hogy micsoda költségekkel jár egy gyerek, nem hogy három. Persze nem panaszkodom, hiszen mi szerettük volna őket, de azért remélem, hogy bekerül az államilag támogatottak közé, az könnyebbséget jelentene.

A vásárlás

Már nem tudta tovább halasztani, így egyik nap, nyakamba vettem a várost szandál ügyben. Persze ahogy gondoltam, nem találtak egy helyen megfelelőt. Még szerencse, hogy a nagyobb plázákban, nem egy cipőbolt van. Meg is bolondulnék, ha még több helyre el kellene menni.

Lacinak még egy inget is kellett vásárolni, és rövidnadrágot. Lilla szerencsére sok mindent megörökölt a nővérétől, így neki talán más nem fog kelleni.

Nekem is kell majd egy szandált vennem, de azt már nem együtt a gyerekekkel, hanem majd egyedül.

 

Mindent egybevetve, kész anyagi csődöt jelent egy ballagás. A ruha vásárlás, a cipő vétel, és akkor még az ebédet nem is említettem. Mivel arra már tényleg nem lett volna energiám, így megbeszéltük a férjemmel, hogy lefoglalunk egy 17 fős asztalt az egyik kis étteremben, és ott fogunk enni.

Végül minden jól sikerült. A ballagás, az ebéd, a virágcsokor…már csak kétszer kell ezt végig csinálni.