Vállalkozás, vagy szerelem?

Aki ismer, az tudja, mennyire imádok sütni. A dologban a furcsa mindössze az, hogy főzni ugyanakkor meg nem nagyon tudok, és nem is szeretek. Sokan nem is értik, hogy az hogy van, és lehetséges, hogy normális magyarázatot én sem tudok erre adni, de nem is fontos, hiszen mások sem magyarázzák el, hogy miért szeretnek biciklizni, vagy horgászni. Néhányszor eddigi életem során, amikor eljátszottam a pálya váltás gondolatával, mindig előjött valamilyen cukrászkodással kapcsolatos dolog. Annyi problémám van csak ezzel, hogy nincsen cukrász végzettségem, és nem is fűlik hozzá a fogam, hogy elvégezzek egy tanfolyamot, mert valójában nem tudnék a vendéglátásban dolgozni.

Minden esetre több síkon is végigfuttattam már a fejemben, hogy a sütést milyen módon tudnám az életem szerves részévé tenni. Legutóbb egy barátnőmmel odáig jutottunk, hogy elkezdtünk egy vállalkozást tervezni. Volt egy forradalminak tűnő Cupcake-es startup ötletünk. Olyan lelkesek voltunk és annyira szerettük volna megvalósítani az egészet, hogy elég komoly előrehaladott állapotba jutottunk a vállalkozás indítás feladataival.

Kidolgoztuk a legjobb recepteket, kerestünk üzlethelyeket, megvolt a logónk, arculatunk, komplett marketing tervet készítettünk és még webáruház készítés árakat is összegyűjtöttünk.  Már az üzleti terv is alakulóban volt, de sajnos alábbhagyott a lelkesedés magánéleti problémák miatt. Akiket eddig már belevontunk az előkészületekbe, mivel egyelőre még csak tender fázisban volt a projekt, ezért nem is mindannyiukat értesítettük a munka felfüggesztéséről. Ugyanakkor szabad utat sem engedtünk egyik vonalon sem, hiszen csak árajánlatokat kértünk be eddig.

Csak a webfejlesztővel haladtunk kicsit tovább specifikusan, mert egy webáruház készítésének árát javarészt az igények határozzák meg. Sok mindent le kellett ahhoz tisztázni, hogy tudjanak nekünk kézzelfogható árakat kalkulálni. Ilyen volt például, hogy akarunk-e hozzá online kampány csomagot is vásárolni, teljes felügyeletet kérünk-e a szolgáltatáshoz, vagy csak egy kész felületet szeretnénk kapni. Mivel ez a része még nem teljesen körvonalazódott a fejünkben, ezért kértünk több lehetőségre is, hogy a végső céges irányelvek alapján majd végül az ár-értékarányban legmegfelelőbb szolgáltatást választhassuk. A webfejlesztő nagyon kedves volt, és megértette a dilemmáinkat, ezért szó nélkül segítette a kalkulációinkat még soron kívüli egyeztetésekkel is. De végül neki szóltunk először, amikor kiderült, hogy sajnos nem fog működni a vállalkozás.

Be kellett látnom, hogy valóban igaz az az állítás, hogy a magánéletet nem szabad a munkával keverni, illetve az is megfogalmazódott bennem egy életre, hogy soha nem szeretnék a vendéglátásban dolgozni. A sütés csak maradjon meg szerelemnek, úgy is kötöttségek nélkül imádom a legjobban az ilyesfajta dolgokat szívvel-lélekkel csinálni.