Testápolás fontossága a gasztronómia csodás világában

Az ajakápolás és a testápolás mikor fontos? Például akkor, amikor egy szuper séf vagy, fontos feladatokkal ellátva, amiket teljesítened is kell. És mivel ez hozzátartozik a testedhez, ezért a testápolás is legalább ennyire fontos. Azonban kiszáradt cserepes szájjal az ételkóstolás, főleg a csípős ételeké hát, hogy is fogalmazzak finoman, nem egy nagy élmény azt kell, hogy mondjam, mosogatni meg száraz kézzel? Az sem egy leányálom!

De, hogy mi is az a gasztronómia? Hát több megfogalmazás is van erre. A gasztronómiai lexikon (Borda J. et al. 1993) definíciója szerint a gasztronómia görög szó, melynek jelentése egyrészt ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete, másrészt további jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete és az étkezés kultúrája is. A Larousse Gastronomique enciklopédia 1991-es angol nyelvű kiadványa részletesebben ír a fogalomról, például a szó eredeti jelentéséről gastros (jelentése gyomor), nomos (ennek jelentése pedig törvény) és a gasztronómus személyéről, aki egyaránt nagyra becsüli a konyhaművészet legkifinomultabb és legegyszerűbb ételeit. Bode, W.K.H. 1984-ben az European Gastronomy munkájában a gasztronómia szerkezetének fejlődéstörténetében számos a gasztronómia kialakulásában szerepet játszó tényezőt említ: például kezdetben az alapvető fiziológiai szükségletek (evés-ivás), a gasztro – földrajzi kínálat, az alapszintű ismeretek/készségek az alapanyagok feldolgozása terén ( például a tűz használata);  a gasztronómia jelentése később a mezőgazdaság megjelenése, hőkezelések alkalmazása, a kulturális-társadalmi fejlődés, a szakács szakma és a művészet kialakulása, a gasztronómiai nyelvezet és az etikett kifejlődése. Mindezekre épülve és mindezekkel kapcsolatban egy képzeletbeli piramis csúcsán helyezkedik el a gasztronómia.

Nagyjából így lehetne megfogalmazni, de mindegy is, a lényeg, hogy az én életemben igen fontos szerepet tölt be a gasztronómia és az egészség is. Éppen ezért fontos, hogy az immunrendszeremen meg hasonló emberi testben meghatározó dolgok mellett a szám is és a bőröm is egyaránt jó állapotban legyen. Éppen ezért utána is néztem néhány ajakápolónak és testápolónak, majd egynél megmaradtam. Elolvastam a felhasználási feltételeket, majd rögtön ki is próbáltam. Könnyen kenhető és nagyon jó az illata is. Száraz bőrrel mégse menjek el dolgozni, nemde? Ez a szer aztán tud mit kezdeni a kisebesedett bőrömmel. bőrregeneráló hatású. Egy ideig rajtahagyom, de nagyon hamar beszívja magát, úgyhogy egyáltalán nem zavaró és több féle ízesítésben, vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy illatban is kapható, hiszen íze az ételnek van, amit megeszünk, ezt meg nem éppen evésre használjuk, bár az illata alapján szívesen megkóstolnám, de ez nem fog megtörténni. Természetes növényi összetevőkből készült, akárcsak az alapanyagok nagy része a  konyhán.

Az testápoló tehát megtette hatását, úgyhogy azóta is mindig használom, ha éppen szükségem van rá. Az ételeket meg kóstolgatom, de természetesen én vigyázok az alakomra a férjem miatt is meg a lelkem miatt is, meg, hogy egyáltalán beférjek a konyhába. Elég sokat edzek, heti rendszerességgel és igyekszem egy kiegyensúlyozott étrendet követni és a saját ételeimet is minél egészségesebben elkészíteni, persze vannak specialitások, ahol ezek nem lehetségesek, mert egy adott alapanyag, hozzávaló adja a különlegességét az ételnek és ha azt például kicserélnénk valami diétás alapanyagra, akkor már nem lenne ugyan az. Ezért fontos, hogy mozogjunk, sportoljunk eleget és azért ne zabáljuk tele magunkat.

Ha viszont kiszáradt mondjuk a kezünkön a bőr és nagyon fáj, akkor nézzük a dolog jó oldalát, kevesebbet eszünk, mert nem töltünk annyi időt a konyhában, inkább próbáljuk megoldani egy forró kád vízben a problémát, de ez egyáltalán nem éri meg, úgyhogy inkább használjunk testápolót, amitől ismét visszanyeri életét, formáját és puhaságát a bőrünk, akár a baba popsi. Én mindenkinek csak ajánlani tudom. Egy jó étkezés egészséges bőrrel az igazi.

Ti megéheztetek már? Ha igen, akkor jó étvágyat!