Hogyan főzök én?

Sokan kérdezitek tőlem, főleg a videóim alatt, hozzászólásokban, hogy milyen eszközökkel főzök, honnan vásárolom őket, milyen márkájúak stb. Mivel számomra az a legfontosabb, hogy a főzés minden csínját és binját átadjam nektek, először azt hittem, hogy semmi szüksége, hogy ezekkel a témákkal untassalak benneteket. De ahogyan egyre többen kérdezősködtetek, egyre inkább rájöttem, hogy végül is, ez mind része annak, hogy jó legyen az étel. Mert hiába veszed meg a legdrágább és minőségibb hozzávalókat, és hiába van isteni kezed és érzéked a főzéshez, ha az edényed alja tönkre van menve (vagy véletlenül alapból rossz minőségű), semmi nem fogja tudni megmenteni a készülődő ételedet. Úgyhogy eldöntöttem, hogy indítok egy új sorozatot, ami csak itt, írásban lesz elérhető, és minden héten mesélek nektek néhány hasznos információt.

Az első alkalomra pedig egy olyan jellegű dolgot tartogatok nektek, amire nem is gondolnátok soha. A gáztűzhely!

Tudom, hogy sokan már sütőlapokat alkalmaztok, amit nem feltétlenül tartok rossz dolognak, de ahogyan a videóimban is láthatjátok, én még gázzal működő tűzhelyt használok. Nem csak arról a két gázrózsás tűzhelyről beszélek, amit a videóimban szoktatok fölülről látni. Ezek kívül van egy nagy, a mindennapokban használatos gáztűzhelyem is, amelyiknek négy gázrózsája van és alul sütővel is rendelkezik (amit már szintén láttatok, és aminek a tisztán tartásáról majd külön cikket fogok írni néhány tisztítószer ajánlásával).

Ezeknek a működtetéshez azonban nem az egyszerű földgázt használom, ami Budapesten jóformán minden otthonban megtalálható. Mégpedig azért nem, mert nem elég stabil a hő, amit nyújt. Egy tökéletes étel elkészítéséhez pedig tökéletes, ingadozás nélküli hőfokra van szükség. A gázpalack pedig tökéletes erre. Mivel két gáztűzhelyem van, ezért két palackot tartok itthon, de persze szigorú szabályok között. Mindjárt mesélni fogok a cégről is, akiktől vásárolni szoktam, most csak annyit, hogy amikor először vásároltam tőlük, ők voltak olyan kedvesek és felvilágosítottak néhány fontos információval kapcsolatosan. Először is, mint kiderült, nem szabad ugyanabban a helyiségben tartani a két gázpalackot, mert veszélyes lehet, ha véletlenül az egyik elkezd szivárogni és a másik ott van a közelében. Ez szerencsére nem okozott gondot nekem, mivel a saját konyhám a ház elején van, ami északra néz, és ahol nincs túl jó fény. A stúdió azonban, ahol a videókat készítem, és ahol tulajdonképpen még egy konyhám be van rendezve, az a ház egy távoli, nyugatra néző pontján található. Mondták, hogy az sem jó, ha pince van a ház alatt, mert ha véletlenül el kezd szivárogni valamelyik palack, akkor a gáz le tud szivárogni a pincébe és ott problémát okozni. Sajnos a házam pincéjét nem temethetem be, ez nem így működik. De végül ezt úgy oldottam meg, hogy vásároltam gázérzékelő készüléket. Habár még soha nem volt semmi gond. Azt is mondták, hogy arra is kell vigyázzak, hogy ne vigyem fel az emeletre a gázpalackokat, főleg nyáron, ha nagyon átmelegedik az emelet, mert ott megváltozhat a nyomás a palackban. Mondtam, hogy rendben, eszem ágában sincs felvinni a hálószobákba a gázpalackokat. De egyébként ugye milyen rendesek, hogy ennyire felvilágosítanak? Persze, ha az üzleti oldalát nézzük, ez is csak egy húzás, hiszen ettől szimpatikusak lesznek számomra és úgy érzem, hogy törődnek velem. De jól esik ezt érezni, úgyhogy el is fogadtam magamban.

Amikor becsörgök hozzájuk új palackot kérni, csak a nevemet kell mondanom és már tudják is a címemet, meg azt is, hogy mekkora méretű palackot kérek. Csak azt szoktam tisztázni, hogy épp egyre, vagy kettőre van-e szükségem, mert az változó. És általában aznap (ha korán reggel szólok), vagy másnapra meg is érkezik a gázpalack. Én nem merek nagyon bűvészkedni vele, úgyhogy amikor behozza a futár és elviszi a régit, mindig fel szokta nekem szerelni az újat. Ez persze maga után vonja azt is, hogy ha kifogy a stúdiós palackból a gáz, akkor nem tudok filmet csinálni. De mivel ennyire gyorsan kihozzák a gázpalackokat, ez egyáltalán nem probléma.

Egyébként, most már itt az ideje, hogy elmondjam, hogy a gazpalackfutar.com oldalról beszélek. Nem csak pébé gázpalackokat árulnak, hanem mindenféle mást is. Olyanokat is, amikről fogalmam sincs, hogy mire lehet felhasználni. De ez csak azt sugallja nekem, hogy értenek a szakmájukhoz, hiszen profi módon nyomják.

Az oldal legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy nem kell neked járkálnod a lerakatokba új gázpalackért, ami nem csak időbe kerül, de fölösleges energiába is a palackok emelgetése és pakolgatása. Valamint, az is nagyon jó, hogy teljesen megbízhatóak és pontos forrásom van arról, hogy milyen gázzal töltik újra a palackokat. Gondolom ti is emlékeztek még arra az időre, amikor “zenélő autók” járták az utakat és arról árulták teljesen ismeretlenek a teljesen leellenőrizhetetlen minőségű gázpalackjaikat, ismeretlen forrásból származó gázzal töltve. Ennek az időnek szerencsére vége. Mondjuk Pesten ritkábban jártak ezek az autók, inkább vidékre jellemző, ahol nincs mindenhova bevezetve a gáz. Ilyen volt az én szülőházam is, egy kis községben. Ott szerettem meg egyébként főzni is, még egészen fiatalon. Tulajdonképpen erről sem meséltem még soha nektek, hogy hogyan és miért lettem szakács. Úgy tűnik, hogy már csak ezért is megéri nem csak recepteket írni nektek a blogra: máris van egy halom ötletem, amivel szórakoztathatlak benneteket.

A mai témára visszatérve: a palackból érkező pébégáz azért jobb a főzésre, mint a földgáz, mert garantálva van az állandó, magas fűtésértéke. Tehát nem ingadozó hővel készül az ételünk. Arról pedig még említést sem tettem, hogy a fosszilis tüzelőanyagok közül ez bocsátja ki a legkevesebb káros anyagot. Szóval azoknak is ajánlani tudom, akik próbálnak tudatosan élni és minél kevesebb negatív hatással lenni a környezetükre. Sajnos a bérházakban élő személyeknek nem tudom ajánlani, de egyébként ez a cég Budapesten és annak 20 kilométeres körzetében szállítja ki a palackokat, szóval ha bele esel ebbe a kategóriába, szerintem érdemes tenni egy próbát.