És pont karácsony előtt!

A karácsonyról sok minden eszünkbe jut. Az ajándékok, a karácsonyfa, a család, Jézus születése és a hóesés. Bár ez utóbbiból kissé szűkölködünk az utóbbi években, de ha más nem, elképzeljük, hogy mindent beborít a hó. Nekem mind e mellett eszembe jut még a kaja. Ahogy sokan másoknak is persze. Nálunk otthon anyám csinálja a jobbnál jobb ételeket és sütiket, amikből egyszerűen nem lehet eleget enni. Az öcsémmel mindig összeveszünk a krémesen. Vagyis nem is összeveszésnek mondanám, mert miközben ő alszik, én addig leosonok a konyhába, és lapátolom befele, viszont mikor én nem vagyok résen, ő ugyanezt teszi.

Múlt karácsonykor azonban pórul járt kicsit. Előtte néhány nappal sikerült kitörnie az egyik fogát. Pontosan nem volt hajlandó elárulni, hogyan történt, biztosan annyira kínos volt a helyzet. Így miközben én önfeledten és hatalmas mosollyal ettem előtte mindent, amit szeret, ő közben a fogpótlás lehetőségei után kutatott a neten. Anyám a fogászati implantátumot javasolta . Korábban jókat hallott erről a módszerről, így utánanéztünk mi is.

Mi is ez?

Hát tulajdonképpen ez egy csavar, amely a külső menettel megy a csontba, a belső menetbe pedig felépítményeknek nevezett dolgokat lehet tenni. Titán-ötvözetekből, vagy cirkóniumból készülnek. Az előnye a hagyományos híddal szemben, hogy a szomszédos fogakat nem kell bántani a behelyezés előtt, csak fenntartani a helyet. Szinte bárki megkaphatja az implantátumot, ritka kivétel van. Gyerekeknek nem lehet beültetni, de az öcsém 19 évesen (habár néha még úgy viselkedik) nem gyerek. Ezen kívül van még olyan betegség, illetve állapot, amik mellett nem lehet beültetni, vagy kellő körültekintés kell hozzá. Számomra meglepő módon az idős kor nem kizáró ok.

A kezelés előtt azért kell még néhány dolgot elvégezni a szájüregben, ezt az orvos a vizsgálat után elmondja. És még felmerült bennünk jó néhány kérdés, amire persze rá lehet keresni az interneten, de a legjobb, ha szakember mondja el. Elvégre amúgy is minden eset speciális eset. Viszont nem olcsó mulatság, szóval az öcsém kezdhet gyűjteni rá.