Ablakszigetelés mellett és ellen

Talán már mindenki látott kis garzonlakást belülről. Még ha kevés holmija van az embernek, akkor is rendkívül zsúfolt tud lenni. Hát akkor most, kedves Olvasó képzelj el, egy még kisebb, még zsúfoltabb lakást, mint amiben valaha jártál, és az a mi lakásunk. Bizony, ilyen is létezik. Hihetetlen, de ha ki van alakítva szépen, igényesen, valamint otthonos a berendezése, két, egymást szerető ember nagyon kicsi helyen is elfér és zavartalanul tudja élni az életét. Persze nem örökké, csak egy darabig egészséges ez, de kezdő fiatal pároknak nem feltétlenül szükséges egyből kacsalábon forgó palotába költözniük. Az apró méretén kívül még két hibája van a kis lakásunknak, az egyik az, hogy mivel fél szuterén, így igen csak sötét és ugyanezen okból kifolyólag, ha csak nincs nyitva folyton valamelyik ablak, akkor hamar penészesedik a fal.

Párom egyik általam leginkább szeretett hobbija a főzés, és amikor ennek a kedvtelésének hódol, olyankor kénytelenek vagyunk a lakásban található összes ablakot kinyitni. Valóban, mind a kettőt. Nyáron ezzel nincsen baj, mert még a bejárati ajtót is kitárhatjuk, hiszen az egy csendes kis udvarra néz a lakás, de télen azért elég könnyen lehűti ez a kombináció a levegőt. Mindenesetre a sütés, főzés kulcsfontosságú szerepet tölt be az életünkben, ezért bármi árat hajlandóak vagyunk azért fizetni, hogy ez így is maradhasson. Már beszereztem különböző penészölő szereket, illetve megtanultam, hogy télen igenis a lakásban is fel kell öltözni melegen, mert a szellőztetés fontos.

Amikor beköltöztünk volt kint nálunk egy állapotfelmérő, aki azt javasolta, hogy cseréljük le a nyílászárókat korszerű, energiatakarékos és hangszigetelt darabokra. Mákunkra erre nem maradt már pénzünk a költözés előtt, azt követően meg mindig olyan sok dolgunk volt, hogy ez lett volna az utolsó dolog, amire időt tudunk szakítani. Most biztosan bolondnak gondoltok, ugyan miért mondok ilyet, hogy szerencsére nem tudunk nyílászárót cserélni? Nagyon prózai az oka, ugyanis amikor kint volt nálunk a fűtés szerelő, ő előszeretettel beszélt le minket arról, hogy új ablakszigetelésbe fogjunk, mivel a réginek van egy természetes szellőzése. Igaz, hogy így tulajdonképpen az utcát fűtjük, de másképp viszont nagyon könnyen penészesednének a falak. Így viszont megússzuk a zuhanyzó és a konyha ablakának havi penésztelenítésével.

Ha alkalmunk lesz esetleg elköltözni, és megcsinálni ezt a lakást zenekari próbateremnek, esetleg stúdiónak, akkor viszont mindenképp számításba kell vennünk az ablakszigetelés korszerűsítését. Akkor már hatalmas főzések nem várhatóak ott, illetve a belső burkolás is teljesen megváltozik, úgyhogy a penésztől végleg fájdalmas búcsút vehetünk majd.