A kávét nemcsak iszom, hanem ajándékozom is

Bár elsősorban gasztronómia témájú cikkeket hozok a blogra, szerintem ebbe a témába pont beletartozik a kávé is. Persze a kávét inkább iszom, nem főzök vele, de amúgy főzésre is lehet használni. Sok ismerősöm van, akik kifejezetten szeretik a kávés sütiket, és ilyen ízesítésű tortákat is szoktak csinálni. Emellett húsokhoz is lehet használni, például a pácba beletéve. De ezekhez persze érdemes minőségi kávét venni, nem instant változatokkal kísérletezni.

Mivel a kávét sok ember szereti, ezért gyakran szoktam ajándékba is venni másoknak. De ha már tényleg ilyen sok ember szereti, az is elkezdett érdekelni, hogy mi a kávé eredete, hogyan terjedt el.

Senki sem tudja pontosan, hogyan vagy mikor fedezték fel a kávét, bár sok a legenda van annak eredetéről. A világszerte termesztett kávé eredete visszakövethető az etióp fennsíkon található ókori kávéfákig. Ott a legenda szerint a Kaldi kecskepásztor először fedezte fel a babok finom ízét. A történet elmondja, hogy Kaldi azután fedezte fel a kávét, miután észrevette, hogy egy bizonyos fáról való bogyók elfogyasztása után a kecskék olyan energikusak lettek, hogy nem akartak aludni éjszaka. Kaldi az észrevételeit a helyi kolostor apátjának is jelentette, aki egy italt készített a bogyókkal, és megállapította, hogy az az esti ima hosszú óráin keresztül is ébren tartotta. Az apát megosztotta felfedezését a kolostor többi szerzetesével, és az energizáló bogyók történetet elkezdett terjedni.

Ahogy a kávé elérte az arab félszigetet, megkezdte az utazást, amely ezeket a babokat világszerte elterjesztette. Az arab-félszigeten kezdődött a kávétermelés és a kereskedelem. A 15. században az arab Jemeni kerületben kávét termesztettek, és a 16. századra Perzsia, Egyiptom, Szíria és Törökországban is ismertté vált.

A kávét nemcsak az otthonokban élvezték, hanem a sok nyilvános kávézóban is, amit qahveh khanehnek neveztek, amelyek a közel-keleti városokban kezdtek megjelenni. A kávéházak népszerűsége demokratikus volt, és az emberek minden társadalmi rétegből látogatták.

Nemcsak kávéfogyasztást és beszélgetést folytattak ezekben a házakban, hanem zenét hallgattak, nézték az előadókat, sakkoztak, és a híreket is megosztották egymással. A kávéházak gyorsan olyan fontos információs központtá váltak. Több ezer zarándok látogatta meg Mekka szent városát minden évben a világ minden tájáról, így ennek az „arab bornak” ismerete elkezdett terjedni.

Az európai utazók a Közel-Keletről egy szokatlan fekete ital történetét hozták vissza. A 17. században a kávé nagy utat tett Európába, és egyre népszerűbb lett a kontinensen. Néhányan gyanakvással vagy félelemmel reagáltak erre az új italra, a „sátán keserű találmányának” nevezve azt. A helyi papság elítélte a kávét, amikor az 1615-ben megérkezett Velencébe. A vita olyan nagy volt, hogy VIII. Kelemen pápa gy döntött, hogy a döntés meghozatala előtt kóstolja meg az italt, és úgy találta, hogy az ital oly finom, hogy pápai jóváhagyást adott neki.

Az ilyen ellentmondások ellenére Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában a kávéházak gyorsan társadalmi központokká és kommunikációs központokká váltak.

A kávé elkezdte helyettesíteni a korabeli reggeli italokat, a sört és a bort. Azok, akik alkoholt fogyasztottak mielőtt megkezdték a napot, de most kávéra váltottak, azoknál nem meglepő módon a munkájuk minősége jelentősen javult.

A 17. század közepén Londonban több mint 300 kávézó volt található, amelyek közül sokan hasonló gondolkodású személyeket, köztük kereskedőket, üzletembereket és művészeket vonzottak. Sok vállalkozás nőtt ki ezekből a specializált kávézókból.

Bár New York-ban a kávéházak gyorsan megjelentek, 1773-ig továbbra is a tea volt kedvelt ital az Újvilágban, amikor a bostoni teadélutánként ismert lázadás örökre megváltoztatná az amerikai kávéfogyasztási szokásokat.

Mivel az italok iránti kereslet tovább terjedt, az arab országokon kívüli kávé termesztésért erős verseny zajlott. A hollandok végül a 17. század második felében magról neveltek. A növények gyarapodtak, és hamarosan a hollandok termelékeny és növekvő kávé kereskedelmet folytattak. Ezután bővítették a kávéfák termesztését.

A misszionáriusok és az utazók, a kereskedők továbbra is kávéfajtákat vittek az új területekre, és világszerte ültettek kávéfákat. Az ültetvényeket csodálatos trópusi erdőkben és hegyvidéki területeken alapították. Néhány növény virágzott, míg mások rövid életűek voltak. Új nemzeteket hoztak létre a kávégazdaságokban. A 18. század végére a kávé a világ egyik legjövedelmezőbb exporttermékévé vált. A nyersolaj után a kávé a világ legkeresettebb terméke.

A kávéfogyasztás idővel átalakult. A társadalomban bekövetkezett változásokkal és előrelépésekkel, a kávézók és a kávé kultúrája teljes egészében megváltozott, ritkán fordul elő, hogy arra idő vagy hely legyen, hogy egy csésze kávét élvezhessünk és érdekes beszélgetéseket folytathassunk más kávézó emberekkel. A világszerte működő kávézók, mint például a Starbucks, nem adják meg azokat az élményeket, amelyek a kávézó kultúráját annyira egyedivé tették.

Sokan nem szánnak időt arra, hogy élvezzék a gondosan főzött csésze kávé ízét, vagy a kávészünetek során szocializálódjanak. Sokan nem mernek lelassítani, és értékes munkaidőt áldozni erre. De ha nincs is időnk arra, hogy munka közben kiugorjunk egy kávézóban, otthon a legtöbb embernek van arra egy fél órája, hogy relaxáljon, és megigyon egy csésze kávét.

Ezért én sokszor szoktam a barátaimnak is kávét venni, mert hiszem, hogy a jó kávét, az ember megtanulhatja élvezni, és ha tudja, hogy különleges, akkor nem fogja csak úgy lehajtani.

Ezért én nagyon sokszor az Ajándék varázsló nevű oldalt szoktam megnézni, ha valakinek gourmet ajándékot akarok venni. Itt nem csak kávék vannak, hanem különleges teák és fűszerek is. Ha van olyan ismerősöd, aki szeret főzni, az értékelni fogja, ha egy érdekes gasztroajándékot veszel neki, amit majd fel tud használni.

De ha kávét keresel, az alábbi oldalon találsz sok különleges pörkölést a világ minden tájáról:
https://ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak